אוסטרליה וניו זילנד קולטות הגירה על בסיס מקצועי ובעיקר דגש על מקצועות נדרשים להמשך צמיחה והתפתחות כלכלית. מקצוע ההנדסה על מגוון תפקידיו תופס נתח גבוה יחסית ברשימת המקצועות המבוקשים בשתי המדינות כבר מספר שנים.
בישראל מקצוע ההנדסה נחלק ברובו לשתי קבוצות עיקריות:
הקבוצה הראשונה: מהנדסים כמקצוע נדרש ומועד ב-2024
מהנדסים (ENGINEERS) ) שלומדים בעיקר תואר ראשון הנקרא B.Sc הנמשך לרוב 4 שנים ונלמד על ידי מוסדות לימוד כמו אוניברסיטאות ,טכניון וחלק מהמכללות הטכנולוגיות. חלק מהפונים אלינו הם מהנדסים כאשר התחומים העיקריים שלהם הם: הנדסת תעשיה וניהול, הנדסת מכונות, הדנסת מחשבים ומערכות מידע,הנדסה אזרחית ,הנדסה כימית, הנדסת בניין, הנדסת חשמל וכו. יש לציין שבארץ לא קיים גוף רישומי רשמי של מהנדסים ולרוב אלו איגודים מקצועיים שמאגדים יחד קבוצות שונות של מהנדסים לצורך עדכונים , הצעות עבודה ,קורסים ,הכשרות ועוד.
הקבוצה השניה:
הנדסאים שלומדים בעיקר לימודי הנדסאים במכללות שונות. הדרישה להנדסאים מגיעה בישראל ברמה הפרקטית על מנת לספק עובדים מיומנים לתחומי הנדסה שונים וזאת ללא צורך בלימודים ארוכים כמו מהנדסים. המונח "הנדסאי" אינו קיים באוסטרליה או ניו זילנד. ההגדרה הקרוב שלו היא Technician בשפת המקצועות הנדרשים של רשימות רשויות ההגירה או practical engineer במונחי שוק העבודה. לדוגמא: Mechanical Engineering Technician הכוונה להנדסאי מכונות. ככל שהניסיון שלך גדול מ-5 שנים כהנדסאי כך גדל הסיכוי למצוא עבודה .
שוק העבודה למהנדסים והנדסאים באוסטרליה וניו זילנד:
לרוב גם מהנדסים וגם הנדסאים נחשבים מקצועות נדרשים מבחינת רשויות ההגירה. הבירור ואימות הסופי נעשה מול סוכן ההגירה המורשה שלכם. סוכן ההגירה בודק את ההכשרה המקצועית שלכם הכוללת ניסיון ולימודים ומשווה אותו לדרישות הסף לאותו מקצוע באוסטרליה וניו זילנד. לעתים יש דרישות סף של ניסיון מקצועי בנוסף להכשרה המקצועית על מנת לאפשר למעסיק להוציא הצעת עבודה. כמו כן לעתים יש חובת רישום. את התשובות לתנאי סף מקבלים בין היתר בפגישת ייעוץ מול סוכן הגירה מורשה.
באוסטרליה, לויזות תושב על בסיס מקצוע יש גם דרישה נוספת של אנגלית ושל אבחון מקצועי(Occupation assessment) וזאת על מנת להיחשב מהנדס באוסטרליה. את בדיקת הזכאות עושים באיגוד מקצועי הנקרא: Engineers Australia זהו האיגוד הגדול והמגוון ביותר של מהנדסים באוסטרליה.
כארגון ההנדסה הראשי של אוסטרליה הוא משרת ומייצג אלפי אנשי מקצוע בכל הרמות ובכל תחומי הפעילות. לארגון זה הסמכות לקבוע אם כל מהגר המציג את עצמו כמהנדס אכן ראוי להיקרא כך באוסטרליה. האבחון דורש גם הוכחה של כשירות באנגלית שאותו מקבלים על ידי אחד מהמבחנים הרשמיים הבודקים רמה של אנגלית (ראה מבחני אנגלית) .
נכון לעכשיו לצורך חיפוש עבודה באוסטרליה על בסיס ויזת עבודה זמנית בלבד אין חובה לעבור את הרישום באיגוד המהנדסים וזאת בתנאי שדרישות המקצוע אינן מחייבות זאת.
אולם חלק מהמועמדים חייבים להתחייב לבדיקת אבחון מקצועי .אם זה לא חובה בעבור המקוצע ההנדסי שלך לבצע אבחון מקצועי והערכת מיומנות מקצועית אתה עדיין תדרש לספק ראיות אחרות כדי להוכיח שאתה עומד בדרישות אלה. דבר זה עשוי לכלול, אך אינו מוגבל ל:
- העתק של תעודות הסמכה רלוונטיות (מקצועיות וחינוכיות)
- העתק של כל רישום / רישוי נדרש
- ניסיון רלוונטי מתועד
קורות החיים שלך - כל המועמדים לויזת עבודה זמנית צריכים להוכיח שיש להם ניסיון עבודה של שנתיים בתחום הרלבנטי.
בניו זילנד ישנו גם איגוד לרישום מהנדסים הנקרא ENGINEERING NEW ZEALAND. תפקידו הוא יותר תמיכה ברמה המקצועית למהנדסים רשומים.
לצורך קבלת ויזת עבודה למהנדס בניו זילנד אין צורך להירשם בגוף זה. מהנדסים המעוניינים שהמקצוע שלהם ייחשב כנדרש לצורך קבלת נקודות בונוס לויזת תושב או לצורך ויזת עבודה במסלול תושב כן יצטרכו לקבל מכתב זכאות כלשהו מאיגוד זה.(לעתים בנוסף להערכת תואר רשמית של ארגון הסמכת תארים ותעודות של ניו זילנד)
כאמור, מהנדסים לרוב נכללים ברשימות המקצועות הנדרשים. בשיחת הייעוץ אנו מאבחנים מה הויזות הרלבנטיות למועמדים על פי בדיקה השוואתית של המקצוע מול הדרישות המקצועיות במדינות היעד וכן עמידה בקריטריונים נוספים הרלבנטיים לויזת עבודה או תושב.